Història de la casa

Casa Llavasa, casa de colònies

L’any 2017, 35 anys després de la fundació de l’Associació l’Estornell a l’Espluga de Francolí, Casa Llavasa reobre les portes a Durro com a casa de colònies oficial amb la voluntat de continuar sent una casa per a famílies, trobades infantils, juvenils, per a grups culturals, socials i esportius, tal com estableixen els estatuts de l’entitat.

Cronologia

L’Equip Promotor

El 17 de desembre de 1981 es va crear l’equip promotor de la Casa Llavasa, format pre 25 integrants, molts d'ells pares de l’Agrupament Escolta l’Estornell.

Fundació de l’Associació L’Estornell i compra de Casa Llavasa

El 18 de juny de 1982, a la Sala Parroquial de l’Espluga de Francolí es va constituir l’Associació l’Estornell, inscrita amb el número 901 al Registre d'Associacions i Fundacions de la Generalitat de Catalunya. El mateix any s’efectua la compra de la casa i s'inicien els aplecs a Durro, una activitat anual impulsada conjuntament amb l'Agrupament l'Estornell.

Reconstrucció de Casa Llavasa

En els anys posteriors a la compra, els membres de l’Associació l’Estornell es dediquen a fer accions de millora de les instal·lacions de Casa Llavasa. L’any 1999 s’aprova a l’assemblea general de socis posar a la venda la casa pairal i s’efectua l’any 2003. Els següents 5 anys es realitzen millores a la Borda Mossèn Batlle o de Baix (actualment comprèn les Bordes Llavasa i Durro), a la Borda Baden Powell o de Dalt i al magatzem.

Reconeixement als 25 anys de l’Associació l’Estornell

Amb motiu dels 25 anys de l’Associació l’Estornell, al gener de l’any 2008 l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí atorga un reconeixement a l’associació en el marc de la Nit d’Entitats de la Fira de Sant Vicenç de l’Espluga. La placa de record decora la llar de foc del menjador de la Borda Llavasa.

30 anys de l’Associació l’Estornell

L’any 2012 es celebren, amb una festa a l’Ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí, els 30 anys de l’associació l’Estornell.

Nou projecte per a Casa Llavasa

A l’assemblea general anual de socis de l’any 2014 es presenta un nou projecte de millora i gestió de Casa Llavasa, amb l’objectiu que esdevingui una casa de colònies oficial.

S’inicien les obres a Casa Llavasa

L’estiu del 2016 comencen les obres de millora i adequació de Casa Llavasa.

Casa Llavasa - Casa de Colònies

L’estiu del 2017, Casa Llavasa ja és oficialment una casa de colònies, obtenint així el número de registre oficial CCC000676